Smart tyg ska utveckla fotbollen

25 Augusti
2015


Fotbollen är en sport som inte har varit rädd för att använda sig av ny teknik för att utveckla sig. Kanske är det för att vinnarskallar alltid kommer att undersöka nya möjligheter för att bli bäst? Ett exempel på detta är Hammarby IF:s damlag och deras träningar där drönare är ett lika givet träningsredskap som koner. Drönaren ska filma träningarna och laget ska kunna tyda sitt rörelsemönster och se löpvägar på ett enklare sätt.

– Den ger oss massvis av fördelar. Drönaren kan samla in helt andra bilder än dem man får från tränarbänken eller läktaren. Det ger oss helt nya perspektiv. Exempelvis kan vi få en väldigt tydlig överblick över hur de olika lagdelarna förflyttar sig, om de lyfter upp och faller ner i rätt lägen och sådana saker, säger Andrea Ruiz till nyteknik.se.

Men det är inte bara fotbollslag som använder drönare för att utveckla sporten. Vi har även sett att fotbollsorganisationer har börjat införa tekniska hjälpmedel i turneringar och ligor. De två främsta exemplen är målkameror och frisparkssprejen. Dessa två hjälpmedel firades av en hel fotbollsvärld när de introducerades under fotbolls-VM 2014 i Brasilien.

Nästa hjälpmedel för fotbollen håller på att tas fram på Borås Textilhögskola. Borås Textilhögskola och sport är något som inte brukar gå ihop. Oftast ägnar sig studenter och forskare sig åt klädtyger och möbeltyger. Möbeltyger som du bland annat kan hitta här på Allstugan. Men Borås får ändå benämnas som en fotbollsstad med tanke på laget Elfsborgs IF:s framgångar på senare år och kanske har dessa framgångar fött ett sportintresse på Textilhögskolan? För just nu arbetar Borås Textilhögskola på att ta fram fotbollsstrumpor som ska visa var tacklingen träffade och tröjor som ska avslöja tröjdragningar. Tanken är att man ska främja fair play.

- Ingen skulle kunna filma! Man skulle kunna ha det på fotbollsstrumpor för att se tacklingar, på byxorna för att se hur man ramlade och i tröjan om någon står och drar (i tröjan) vid frispark, säger Nils-Krister Persson, forskare vid Textilhögskolan till Expressen.se